Eddy Verbust

Wieler-museum

 

 

 

 

 

 

 

Eddy Verbust in

samenwerking met

het huis van Alijn

 

http://m.hln.be/regio/nieuws-uit-gent/zes-maanden-lang-zesdaagse-a2477218/

 

 

 

 

 

 

 

homehome

toptop

6daagsse

EXPO wordt verwacht de ZESDAAGSE Het ronken van derny’s, de geur van Algipan, het krakende ovaal en de schreeuw van de winnaar: ’t is koers! Het Huis van Alijn laat de hoogdagen van de Belgische Zesdaagses herleven. Gesp de riempjes vast voor een rit door het leven op en naast de piste. Het leven van kampioenen, legendes, kleine helden en grote koersen. Meer dan 40.000 bezoekers, de fine fleur van het Belgisch baanwielrennen, spectaculaire sprints, supersnelle races achter de derny’s, massa’s trouwe fans en talloze gelegenheidssupporters,…

6daagse

Wie er ooit bij was, weet: de Gentse Zesdaagse zijn de jaarlijkse hoogdagen van het Belgische baanwielrennen. De 75ste editie van dit unieke sportevent mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom stelt het Huis van Alijn de rijke historiek en het wielererfgoed van zesdaagsen en baanwielrennen in de kijker. Doorheen de 20ste eeuw kende België heel wat velodromen en meerdere zesdaagsen. De belangrijkste waren in Brussel, Antwerpen en Gent. De Gentse Zesdaagse is vandaag nog de enige in België. Talrijke Belgische en internationale wielericonen streden er om de overwinning. Het koningskoppel Patrick Sercu en Eddy Merckx gaf er 50 jaar geleden het startschot van hun triomftocht. Vandaag kleuren onder meer Gentenaars Iljo Keisse en Kenny De Ketele de Zesdaagse. De ambiance op het middenplein is uniek, de ‘cabientjes’ van de renners zijn legendarisch.

De expo DE ZESDAAGSE vertelt het glorieuze verhaal van het Belgische baanwielrennen. Over souplesse, surplacen, stayeren en slalommen. Over supporters en hun helden in, op en naast de piste. Maar DE ZESDAAGSE is meer dan een tentoonstelling. Naast een doorlopend aanbod tijdens de expo met diverse themarondleidingen en arrangementen staan heel wat acties in en buiten het Huis van Alijn gepland: initiaties pistewielrennen, rondleidingen achter de schermen van de piste, verschillende interventies tijdens het wielerseizoen en de Gentse Zesdaagse, een lezingenreeks, wielerhelden te gast, een competitie ‘surplacen’, fietstheater in een circustent en zelfs een gedeeltelijke op schaal gemaakte piste in de binnentuin van het museum in samenwerking met VDAB.

GROTE VERZAMELING VAN EDDY VERBUST IS NU TE BEZOEKEN IN HUIS VAN ALIJN

Huis van Alijn in Gent opent tentoonstelling over Zesdaagse

03 OKTOBER 2015 | Rudy Tollenaere

De Zesdaagse van Gent mag dan wel pas op 17 november van start gaan, in het Huis van Alijn grijpen ze de 75ste editie van de wielerwedstrijd aan voor een nieuwe tentoonstelling.

 

Het Huis van Alijn schittert met unieke EXPO “ DE ZESDAAGSE “

 

Wie één dezer dag het “Huis van Alijn” aan de Kraanlei 65 in Gent binnenstapt staat meteen een verrassing te wachten.

Op het charmante binnenkoertje staat in de schaduw van de kapel een uit de kluiten gewassen maquetteopgetrokken.

Een replica van de houten piste, een stukje althans maar op ware grootte, waarop binnenkort de renners zes dagen lang (van 17 tot 22 november) rondjes zullen rijden, op weg naar de bloemen en winst in de komendeGentse Zesdaagse.

Geen beter moment om uit te pakken met een unieke tentoonstelling rond het thema van het zesdaagserennen, moet conservator van het “ Huis van Alijn” Els Veraverbeke ( foto boven ) gedacht hebben.

En wie kon ze beter hierover aanspreken dan Eddy Verbust (foto boven),

trotse bezitter van een privé-collectie over baanwielrennen en zesdaagses, die in Vlaanderen en ver erbuiten haar gelijke niet kent.

Ook Patrick Sercu, de keizer van de Zesdaagse, haalde thuis een paar pronkstukken van de muur, en deponeert die nu zes maanden lang in dit schitterende Gentse museum.

 

Alleen al de unieke en kunstige affiches die hier aan de wand hangen lonen de moeite om een bezoek te brengen aan deze expo.

Het groene exemplaar hier dateert zelfs van 1927, het middelste van 1940.

Soms vergat men toen wel eens bij het fabriceren ervan het jaartal af te drukken, maar vermits die zonder takszegelniet mochten worden opgehangen kan men aan de hand van die zegel toch nog het jaar van uitgifte traceren.

Prachtige foto’s ook uit vervlogen wielertijden, zoals deze in zwart-wit van het koningskoppel Eddy Merckx-Patrick Sercu.

Deze tentoongestelde truien zijn ook al een unicum.

Eddy Verbust weet er alles over.

Ook over de hier afgebeelde “derny” weet Eddy heel wat te vertellen.

Wie het complete verhaal achter de objecten wil horen, kan telkens op de laatste zondag van de maand

(25/10, 29/11, 27/12, 31/1, 28/2 en 27/3) in het museum terecht, want dan geeft Eddy in hoogsteigen persooneen rondleiding.

Er is een sessie om 11 u en één om 14u30.

Prijs : 5 euro (exclusief museumtoegang ).

Inschrijven is wel verplicht en kan op 09/269.23.50 of per mail aan :

 info@huisvanalijn.be

 


Deze affiche kondigde de eerste zesdaagse (1965) aan in het vernieuwde Gentse Kuipke (166m)

Het oude, met een nog kleinere omtrek  (160m)  werd in 1962 door een hevige brand compleet verwoest.

Die vaste piste dateerde al van 1927.

Nog vroeger , in 1922, werd de eerste Gentse Zesdaagse, op een demonteerbare piste (210m) gereden, opgetrokken in de grote hal van het Floraliënpaleis dat gebouwd was in het kader van de Wereldexpo van 1913.

Naast Gent waren er nog grote velodromen in Brussel en Antwerpen.

Ook daar werden zesdaagsen gereden, en ook daar vind u sporen van in het

“ Huis van Alijn”.

Deze tentoonstelling heeft dus heel wat te bieden, en niet alleen voor de loutere wielerliefhebber.

U hoort er naast Eddy Verbust ook nog andere experten, zoals o.a.Renaat Schotte en Carl Berteele aan het woord.

Voor het complete programma en tickets klikt u hier :

 http://www.huisvanalijn.be/

Expo “DE ZESDAAGSE” loopt van 3 oktober 2015 tot 10 april 2016.

Openingsuren: di. tot zat. van 11u tot 17u30, op zondag van 10u tot 17u30.

Gesloten op maandag.

(willy van bouchaute)

(foto’s : marc de clercq)

 


 

 


 

homehome

 

toptop